1. számú posta átalakításának tanulmányterve (2009)

Cím: Veszprém, Kosssuth Lajos utca 19.
Megbízó: Margyar Posta Zrt.
Tervező: Ruttkay Gyula, Szécsi Zoltán DLA

munkatársak: Molnár Kristóf Dávid, Moharos István

A veszprémi 1. sz. postahivatal épületének a létesítését az 1979-80-as években határozták el. Ez az időszak egybeesett azokkal az évekkel, amelyek során Veszprém belvárosában véget vetettek az úgynevezett bontásos, totális átépítésnek, és utat engedtek egy rehabilitációs szemléletű megújításnak a Kossuth Lajos utca északi oldalához tartozó tömbben. Itt, a városkarakter megőrzése mellett, foghíjszerűen új épületek is épültek. Komplex beépítési és környezetalakítási tervek alapján sor került néhány nagyobb léptékű, fontos funkciójú középület ide helyezésére is. A tömb rehabilitáció és környezetrendezés egyik meghatározó, téralakító új épülete az 1. számú posta lett. A Kossuth Lajos utca ekkor nyerte el fő gyalogos tengely szerepét.

E tengely északi és déli oldalán építészetileg, történetileg és dimenzióiban két különböző arculat néz szembe egymással. A találkozási vonal végpontján - sarok-csukló helyzetben áll az 1. sz. posta épülete, pozíciójával, térformáló tömegével és homlokzatsíkjaival saját funkcióját is túllépő szerevező elemként jelenik meg a városközpontban. Ebben az élő szövetben újulhat meg a jelenlegi szándékok szerint az épület.

A postai funkció jelenlegi helyén - de a mai területi elhelyezkedéséhez képest kisebb alapterületen -, a földszinten elfért. A Kossuth Lajos utcai fronton fölszabadult alapterületen az emeleti szintekre helyezendő új funkciót (funkciókat) kiszolgáló főbejárati és előcsarnoki zónát helyeztük el, új lifttel. Az első emeletre bérelhető, magas igényszintű irodaszintet helyeztünk el, alternatívaként egy úgynevezett „regionális továbbképzési és tréning centrum” lehetséges elhelyezését is kidolgoztuk, ugyanitt. A második emeletre magas igényszintű apartmant lakásokat terveztünk, amelyek önállóan, avagy az alsó irodaszinttel kapcsoltan is bérbe adhatók (bürotel), illetve, ennek alternatívájaként, az irodaszint kiterjesztését irányoztuk elő. A tetőszinten a kazánházat, légkezelőt, illetve kültéri klímaegységeket helyeztünk el, egy összefogott tetőfelépítmény idoma alatt.

Az udvar jelenlegi kaotikus használatát az optimalizált (megosztott) parkolási rend, és a postaautó technológiai manőverezése által megszabott, szabályozott keretek közé szorítottuk. A kommunális trafóállomás mögötti, az új funkcionális kialakításban immár funkcióját veszített portaépületet elbontottuk. Helyére egy új, többfunkciós, kétszintes épületet helyeztünk el. A tervezett új objektum a történeti városmag nyugat felől érkező gyalogos tengelyének, és a modern városközpont keleti irányból érkező kereskedelmi tengelyének a fordítópontjában áll. Emeleti szintjéről szép kilátás nyílik a várra és a Bakony aljára. Az épület alsó szintjén kávézót, fölső szintjén pedig, alternatív használatot is lehetővé tevő, többfunkciós teret alakítottunk ki a zárt belső (irodaépület), vagy nyitott külső (városi) forgalom számára. Az épület vállalti bankettek megtartására, bemutatótermi funkcióra is alkalmas, de helyet adhat az előadóteremi, vagy kiállítótéri használatnak is, sőt alkalmi szórakozóhelyként is vonzó célpont lehet.